Att förstå Jean-Paul Sartre

Jean-Paul Sartre beskrevs ofta under sin tid som en av de hippa, nihilistiska novellisterna snarare än en av de deprimerande unga männen som går från att dricka sig full på dagarna till att skriva poesi på baksidan av cigarettpaket under kvällarna. Jag var precis en sådan ung man, men däremot lyckades jag att missa Sartre under min tid. Jag läste Kerouac och Camus, Beckett och Hemingway och trampande omkring känslan av att känna med nedstämd och känslan av att dricka för mycket kaffe var varje mans rätt. Nu har jag äntligen gett mig på att läsa hans första novell – äcklet, men först när jag har blivit vuxen.  

Existentiella frågor

Jag ska vara ärlig. Mycket av de existentiella frågorna som jag anammade när jag var yngre från att läsa bland annat Camus har fastnat med mig. Jag tror att livet i sin yttersta form inte har någon mening, och att vår existens är meningslös och tom. Men jag ser inte det som en konstruktiv väg framåt eller något att använda sig av för att nå lycka. Det finns ingen stor mening med livet alls utan allt är flyktigt. Det finns inget gott och ont, ondska existerar inte och kärlek existerar inte. Det enda som är verkligt är våra kroppar och våra handlingar tillsammans med idén om moral som grundar sig i missförstånd. Vi sätter upp dessa regler för oss själva och vårt samhälle för att vi vill leva i fred, inte för att vi tror att det är rätt.

Det finns ingen sanning

Det finns ingen inneboende sanning i vår idétradition, och det finns ingen högre auktoritet att lyda. Allt, verkligen allting, är sand. Författare som Camus, Beckett, och här, Sartre tror att den ovanstående paragrafen är intressant nog att skriva långa böcker om. Men det är det inte. Jag har spenderat flera år av att vara olycklig för att jag inte uppnådde så mycket som jag tänkte att jag borde, men jag insåg slutligen att inget av det betyder något.

Framtiden beror inte på dig eller mig

Framtiden är inte beroende av mig och inte ens om en arvinge till mig, eller någon jag rädde från en eldsvåda visade sig uppfinna ett piller som räddade världen från hunger så skulle det inte heller betyda något. För at det betyder inte heller något. Allt är poänglöst. Hänger du med? Det finns ingen större plan, inget öde, inget liv, och det liv vi lever är blott ett spel, men ett med ett slut. Poängen är att det inte spelar någon roll vad du, jag, eller någon alls gör. För imorgon kommer solen att gå upp precis som vilken annan dag som helst. Och så kommer det att fortsätta till den dagen den inte längre gör det. Och till dess är det bara att fortsätta leva våra liv utan någon förväntning över att åstadkomma något, för det kommer i slutändan inte spela någon roll. Det sägs att när man blir äldre vill man lämna kvar något till eftervärlden. Att vår rädsla av att bara försvinna ut i tomma intet är vad som styr våra tankar. Men så är det