En recension Simarillion JRR Tolkien

Postat av on dec 19, 2019 in Böcker | Kommentarer inaktiverade för En recension Simarillion JRR Tolkien

De flesta känner till J.R.R. Tolkiens Sagan om ringen, men de kanske många inte vet är att han skrev en bok med ett ännu mer episkt anslag, Silmarillion: en bok som omfattar historien och mytologin i Tolkiens värld. Ända från världens skapelse; alvernas, dvärgarnas och människornas födelse; skapandet av ädelstenarna Silmarillerna och de krig och konflikter som uppstår kring dem.

I Silmarillion beskrivs hur världen skapades genom sång. Eru Ilúvatar, vars namn betyder ungefär ”den enda”, startade sången med sina barn, Ainur, och tillsammans sjöng de fram haven, bergen och allt annat i Arda, som Tolkiens värld heter. Allt de sjöng fram var vackert, men en Ainur, Melkor, hade egna ambitioner och suktade efter makt, och hans sång skapade dissonanser i sången. En del av de Ainur som var med och sjöng tog fysisk form i Arda och kallades då Valar, vad vi skulle kalla gudar. Precis som de olika gudarna i den nordiska eller grekiska mytologin hade de olika områden. Manwë, som var Valarnas kung, var till exempel vindarnas herre medan hans fru Varda var stjärnornas drottning. Manwës bror var Melkor som i sina maktambitioner skapade både trollen, drakarna och orcherna.

Eru Ilúvatar var även skapare av alverna, hans förstfödda, och senare även människorna. Dvärgarna var dock en av Valarnas skapelse. Aulë var Valarnas smed och i otålighet på att människorna och alverna skulle födas så han kunde lära dem smidet, skapade han dvärgarna. En ras som sedan dess varit berömda för sitt smide.

En omfattande bok med många delar

Första delen av Silmarillion handlar just om skapelsen av världen och de som befolkar den och beskriver konflikten mellan Melkor och de andra Valarna, och hur Melkor blir mörkrets härskare och får namnet Morgoth. Han förför vissa av alverna och de blir djupa konflikter mellan olika grupper och individer. Konflikterna leder till krig, folkförflyttningar och att Valarna till slut isolerar sig i sitt eget land, utan kontakt med Midgård, platsen där resten av Tolkiens böcker utspelar sig.

Den andra delen handlar om landet Númenors uppgång och fall. Númenor var ett land på en ö som befolkades av människor som delvis hade alvblod flytande i sina ådror. De levde längre än vanliga människor, men med tiden blev de korrumperade av Melkors tjänare, Sauron. Till slut gick Númenor under, inte olikt Atlantis. Den andra delen beskriver sedan hur Sauron är med och skaparmaktens ringar, inklusive den ring som sedan blir central i Tolkiens Sagan om Ringen.

Silmarillion är en fascinerande bok som tydligt visar hur viktigt byggandet av själva världen och dess språk var för J.R.R. Tolkien. Han skrev på Silmarillion under hela sitt liv, men den sammanställdes och gavs ut av hans son efter Tolkiens död. Ibland är det intensivt spännande. Speciellt för den som gillar Tolkiens andra böcker då Silmarillion gör att man får nycklar till det som händer i de andra böckerna. Ibland blir det dock väldigt mycket namn att hålla reda på. Det blir inte enklare av Tolkiens förkärlek för att skapa språk så flera platser och personer har namn på flera olika språk. Det är kanske mer en bok för de som verkligen älskar Tolkien och hans värld, snarare än de som vill läsa lite lätt fantasy.