George R.R Martin

Postat av on okt 12, 2019 in Böcker | Kommentarer inaktiverade för George R.R Martin

Denna man är en omtalad författare som ligger bakom en serie som anses vara en av världens bästa någonsin, det vill säga “Game of Thrones”. George har två mellannamn och dessa är Raymond samt Richard och efternamnet lyder såklart Martin. Därav förkortningen George R.R Martin eller GRRM. George är 71 år gammal och är alltså född årtalet 1948. Det exakta datumet är 20:de september. Han är dessutom en amerikansk författare med ursprung från New Jersey. Som tidigare nämnt så är han som allra mest känd för en av sina fantasyserier, “Sagan om is och eld” som böckerna som TV-serien “Game of Thrones” baseras på. Denna bokserie är George inte klar med i dagsläget även om TV-serien är avslutad i dagsläget.

George har dessutom vunnit olika priser för sina verk som författare, bland annat fick han pris årtalet 1979 och det priset fick han för sitt verk “Sandkings”. Årtalet 1985 fick han ännu ett pris, denna gång för verket “Portrait of His Children”. Förutom att bara författa böcker så skriver han även manus till ett flertal olika serier. Faktiskt fler serier än Game of Thrones, de andra är bland annat en serie om skönheten samt odjuret och även en serie med namnet “The Twilight Zone”. Ett annat exempel på serie är “The Outer Limits”.

Game of Thrones

En rolig fakta som finns om böckerna bakom “Game of Thrones” är att böckerna inte hade en lätt väg fram till succén. Nämligen så var släppet av den första boken i bokserien Georges första boksläpp på hela 13 år efter att han misslyckats totalt med en tidigare bok. Denna första del i bokserien heter “Kampen om Järntronen” och den släpptes årtalet 1996. Först år 2011 var världssuccén ett faktum då TV-serien började sändas runt om i hela världen och storyn blev en megahit. Det var först 12 år efter det att första bokdelen släpptes som HBO visade intresse för storyn och ville förvandla bokserien till en TV-serie. Förutom att George ligger bakom bokserien som serien är baserad på så är han även som tidigare nämnt en författare till flertalet av avsnittens manus.

writers

Det som både böckerna och TV-serien handlar om är ett ställe som kallas för både Essos samt Westeros och i deras värld så kan både somrar och vintrar vara i flertalet år innan årstiden ändras. Man följer bland annat flertalet anrika familjer i denna värld som vill göra anspråk på kungarikets tron. De tre familjer man följer mest är familjen Stark, familjen Lannisters och familjen Targaryens. Familjen Stark lever i den norra delen av Westeros och kallas “king of the north”. De kommer inte bra överrens med familjen Lannister efter att Lannisters ledare och kung av Westeros, väljer att avliva fadern i Familjen Stark. Familjen Lannister är den familj som är minst populär på grund av deras egoistiska och maktgalna beteende. De gör vad som helst för att kontrollera hela kungadömet och bryr sig inte om hur många liv det kostar. Den tredje familjen kommer från Essos och handlar om en ung tjej som kallas Daenerys Targaryen. Hon kommer från en släkt som brukade styra Westeros med hjälp av att vara den enda familjen att ha drakar. Hennes mål är också att bli härskare av Westeros.