Harry Potter

Postat av on jan 17, 2018 in Böcker | Kommentarer inaktiverade för Harry Potter

När författaren J.K. Rowling påbörjade sin idé om berättelsen om Harry Potter var hon på ett försenat tåg från Manchester till London. Hon var väldigt förväntansfull över sin idé och började skissa på olika handlingar nästan från start. Men vad som hon inte visste var att ett par år senare skulle det gå från en idé till en av de mest populära böckerna som någonsin har publicerats. Men vad är det som fångar vårt intresse med den unga trollkarlen? Och vilka skäl finns det som ör att hans historia spred sig som vild eld genom världen och påverkade så många människor från så många olika bakgrunder? 

Fantasi

Medan vi läser genom berättelsen upptäcker vi att J.K. Rowling inte enbart beskriver vad som händer en pojke, utan att det finns en hel värld där ute som väntar på att vi ska upptäcka den. Det är inte enbart studenterna och lärarna vid Hogwarts som kommer till liv genom hennes ord, utan varje enskild karaktär. Från busschaufförerna till butiksägarna får vi ta del av personskildringar och händelserna som har format deras liv – även om vi inte får ta del av det ur Harrys perspektiv. Och om du läser riktigt noga kan du upptäcka de magiska bakgrundsdetaljerna och upptäcka hur färgrika och levande de är. Till exempel: tänk tillbaka till avsnittet där Harry har sin första konversation med Ron. Här blir vi introducerade till så måna nya och spännande saker: grodor som är gjorda av choklad som kan hoppa ur fönster, vingummin med vilken smak du kan förställa dig, och till och med levande personer som rör sig i fotografier.

Brittisk anknytning

Det är inte bara de detaljerade beskrivningarna av vardagliga ting som gör Harry Potter-serien så unik. Vissa menar att de har lärt sig väldigt mycket om brittisk kultur genom att läsa böckerna. En ung tjej från Tyskland nämnde att när hon lärde om ”Riddarens buss” som körde omkring i London, blev helt fascinerad över att det fanns bussar med fler än en våning. Hon hade aldrig sett en sådan buss i Tyskland, och var förväntansfull över den dagen hon skulle åka till Storbritannien och få uppleva en sådan buss. Visste du förresten att Harry och hans vänner tar viktigaste proven samtidigt som brittiska studenter – runt 15 och 16 år- och vid 17-års ålder kan unga magiker också ta ett test som tillåter dem att förflytta sig från en plats till en annan. Det är samma tidpunkt som ungdomar i Storbritannien får ta körkort.

Humor och gott möter ont

Vissa menar att den bästa historian är den som får oss att skratta och gråta samtidigt. Och visst finns det de karaktärer som får oss att skratta mest – Weasley-tvillignarna, Fred och George, karaktärer som gör böckerna mycket roligare för oss läsare. Och göra även de värsta situationerna till det bättre. Som när George öra blir förstört av en trolldom, och de inte kan hejda sig från att säg ett skämt om öron. Fred och George visar att även humor är ett väldigt kraftfullt verktyg. Andra karaktärer kan också visa upp starka karaktärsdrag som Hermiones arbetsmoral, Harrys mod och Rons lojalitet. Tillsammans står de upp mot de som tror att makt, girighet och fördom är vägen framåt. Serien berättar några av de universella problem som alla människor möter i sina vardagliga liv, samtidigt som det underhåller oss medan vi fortsätter läsa böckerna.


Humor och gott möter ont