Intressanta romaner

Glid ner i din hängmatta i sommar och läs Lars Keplers böcker och du är helt fast, eller ska du ut och resa, ja då packar du ner böckerna i ditt handbagage så är resan räddad.

Lars Keplers romaner

Lars Kepler är egentligen inte mannen bakom romanerna, Lars Kepler är ett pseudonymen för Alexandra Coelho Ahndoril och Alexander Ahndoril som tillsammans författar romanerna om Joona Linna. Dessa sju verk har sålts i tolv miljoner exemplar och är översatta till 40 olika språk. De sju böckerna som gavs ut har toppat de flesta listorna och en del av de böckerna har även varit Sveriges mest sålda bok. Hypnotisören, 2009 är den första boken och denna nådde försäljningslistas första plats och blev den mest sålda romanen i Sverige 2010.Paganinikontraktet, 2010 är den andra boken och den nådde försäljningsstoppens första plats exakt ett år efter den första boken.Eldvittnet, 2011 När denna och den fjärde boken kom och även med de toppade bästsäljarlistorna så hade Kepler legat etta med de fyra första böckerna fyra år i rad.  Sandmannen, 2012 Stalker, 2014 Denna bok låg etta tre månader på raken för att sedan efter bara två månader bli Sveriges mest sålda bok. Kaninjägaren, 2016 denna bok toppade listorna och knep åt sig första platsen på bästsäljarlistorna.  Lazarus, 2018

 

En annan författare med intressanta romaner är Jan Guillou och hans kritikerrosade böcker som även har blivit film är berättelsen om Arn och Hamilton.  Arn- Tempelriddaren En tempelriddare vid namn Arn vill hämnas för han hans pappas död tillsammans med barndomsvännen Knut Eriksson av Eriksätten, äktenskap bildas och Cecilia blir gravid och konsekvenser uppstår. Cecilia har en syster som heter Katarina och Arn anklagas för att ha haft sex med henne också, ett brott uppstår och en stor synd i form av 20 års botgöring. Arn- riket vid vägens slut Arn återvänder efter sitt brott och vill nu bygga upp sin plats så att inget kan slå emot dem men det blir inte lätt när maktstriden börjar och en upplösning i de blodiga slagen vid Lena och Gestilren.  Arn- Arvet efter Arn Detta är en fristående bok och en handlar om Birger Jarl och han strävande att bygga vidare på vad vi nu kallar Sverige. Arn var hans farfar.

Hamilton är också en gestalt skapad av Jan och det finns tio böcker om honom samt tre nyckelromaner varav alla har blivit till filmer också. Hamilton spelas av bland annat Peter Haber, Stefan Sauk och Mikael Persbrandt. Hamilton är en svensk attackdykare, adelsman och underrättelseofficer som under sitt liv arbetar sig uppåt och framåt inom militären. I den andra boken ” den demokratiske terroristen” så får Hamilton en tjänst hos Sveriges militära underrättelsetjänst inom den operativa avdelningen OP5, där är han kvar i alla böcker dock i olika befattningar.  En bra och intressant roman ska innehålla en karaktär och en bra och spännande handling. Det ska liksom hända nått hela tiden för att man ska vilja läsa vidare.
En roman med flera efterföljare är också ett plus så man kan läsa sig vidare i den spännande historian.