Kända Fantasyböcker

Sagan om is och eld – George RR Martin

Sagan om is och eld, mer känd med originaltiteln Game of Thrones, är en känd bokserie som även blivit en av HBO Nordics mest kända serier. Böckerna är skrivna ur många karaktärers perspektiv. Man får bland annat veta hur alla i Stark familjen ser på händelserna.

Berättelsen handlar om vem som har rätt till tronen i Västerås efter döden av kung Robert Baratheon. Baratheon blev kung när han och sin trogne vän Ned Stark fäller ned Den galne Kungen i Strid. Kungariket delas åter upp i distrikt, efter Kungens död, där varje distrikt har sina tankar om vem som egentligen ska sitta på tronen. Cersei Lannister, Robert Baratheons fru tycker att hennes son ska vara kung eftersom han är Roberts förstfödde, men det finns rykten om att hennes barn från de äktenskapet inte var Roberts. Detta är grunden till varför Ned Stark motsäger deras ledarskap och därmed startar ett krig. Ned Starks dotter har påbörjar processen för att gifta sig med Robert och Cerseis son, Jeffery. Samtidigt får man veta att det finns någon annan som tror sig förtjäna tron, dottern, Daenerys, till kungen innan Robert. Enligt Ledaren i Vinterhed så var kungen innan Robert, Aeruys II Targaryen som kallas den galne kungen. Man följer Daenerys på hennes färd av att ha blivit bortgift av sin bror för att han ska få chansen av tronen. Jon Snö, utomäktenskapliga barnet till Ned Stark, ledaren i Vinterhed, går med i Nattens väktare. Nattens väktare står vid den nordliga muren som försvar mot vildar som vill ta sig in i Västerås.

Harry Potter – J. K. Rowling

Harry Potter, pojke som får vid ung ålder, flyttar in hos sin moster och morbror efter att hans föräldrar omkommer i en bilolycka som han undkommer med endast ett ärr på pannan. Han växer upp mobbad av sin kusin som är tjock av hur mycket hans föräldrar ger honom. Han sover i städskrubben under trappan eftersom hans moster och morbror vill låtsas att han inte finns. Konstiga saker händer honom hela livet och ett brev förändrar hans liv. Han får reda på att han är en trollkarl. Alla konstiga saker som händer har nu en förklaring och bäst av allt, han ska på internatskola och slippa hans familj hela året förutom under somrarna. Han får lära sig om sin bakgrund som trollkarl och vad den världen innefattar så väl vad som egentligen hände med hans föräldrar och hur han fick ärret på pannan. Samt att denna incident har gjort honom känd i trollkarlsvärlden. Han får en fiende när han märker hur elak Draco Malfoy är mot dem som kommer från människor familjer. Han får för första gången vänner och en familjekänsla. Men det finns någon på skolan som inte är förtjust i honom, Professor Snape. Läraren på Hogwarts verkar vara på honom om allt han gör mer än alla andra elever.

Harry Potter – J. K. Rowling

Men det finns något smygandes i skuggorna. Händelse efter händelse staplas på varandra. Harry, Ron och Hermione blir misstänksamma.