Kända svenska böcker

Det finn många svenska böcker som är väldigt kända. Denna artikel handlar just om dessa och lite till.

Medvetet bortse från

Författaren Ester Nilsson skildrar den konstnären Hugo Rask, som redogör början på en slags kärlekshistoria. Ester lämnar sin förnuftiga pojkvän för att gå in på en självbedräglig jakt efter Hugo’s kärlek. Ester och Hugo tar långa middagar och långa samtal. Han tar det långsamt och uppmuntrar Ester om att det finns hopp, men ger henne inte det hon verkligen vill: kärlek. Det är en en tjej-möter-pojke historia, men utan romantik och feelgood. Detta är kärlek, passion och makt dissekerad och förmedlat med brutal ärlighet och humor.

Aprilhäxan

Desirée vill veta vem som stal hennes liv. Institutionaliserad sedan tidig barndom på grund av svåra funktionsnedsättningar ligger hon i sin sjukhussäng och planerar. Hon kan varken gå eller prata, men hon har speciella förmågor. Desirée är en “Aprilhäxa”, vilket innebär att hon kan se genom andra varelsers ögon och kan få dem att ta henne dit hon vill. I sin strävan att ta reda på vilka av hennes tre fostersystrar som har stulit hennes liv, blir Desirée en osynlig närvaro i deras liv. En mix av drama med en surrealistisk twist.

Simon och ekarna

Simon Larsson växer upp i en arbetarklassfamilj i Göteborg på 1940-talet. Andra världskriget rasar samman. Simons far är en man med principer och starka åsikter; hans mor driver hemmet med kärlek och värme. Men de är inte hans biologiska föräldrar. Simon får reda på att han adopterades och att hans riktiga far är judisk. På skolan träffar Simon Isak Lentov, son till en rik judisk bokförare. Lentoverna, som flydde från Nazi-Tyskland före kriget, blir nära kopplade till Simons egen familj. Ett drama där kärlek möter det onda i skuggan av kriget, och boken filmatiserades 2011.

Hundraåringen som klättrade ut genom fönstret och försvann

Hundraåringen som klättrade ut genom fönstret och försvann
Hundraåringen som klättrade ut genom fönstret och försvann

På sin 100-årsdag rymmer Allan Karlsson, ut från ett gammalt folkhem, genom fönstret. Han är fast besluten att fylla sina återstående dagar med äventyr och ger sig ut på en lång resa genom Sverige, jagas av tjuvar och polis, och får vänner på vägen. Blandat med sitt äventyr så skildras hans livshistoria: han äter middag med Harry S. Truman, möter Winston Churchill, reser på en flodbåt med Mao Zedongs fru och vandrar genom Himalaya. Det här är inte en bok som man enkelt läser, utan att skratta igenom.

Allt jag inte minns

Unga Samuel dör när hans bil kraschar i ett träd – olycka eller självmord? Hur och varför undersöks det på ett thrillerliknande sätt. När han går fram och tillbaka i tid, målar berättelsen upp en bild av Samuel: en ung man som delade med sig av allt med sin bästa vän och rumskamrat Vandad och gjorde allt för sin flickvän Laide – tills han tappade kontakten med dem båda. Historien skildrar varför vi älskar, hatar, begär och förkastar varandra. Denna gripande berättelse om kärlek och minne, har beskrivits som “hjärtskärande sorgligt och skrattande högt roligt”.