Liftarens Guide till Galaxen

Liftarens Guide till Galaxen är en populär bok skriven av Douglas Adams. I den får man följa Artur Dent som lyckades fly undan jorden innan den förstördes. I hans resor genom universum stöter vi på personer från alla håll och kanter och kastas in i en kosmisk komedi där allt är möjligt. Med ett språk som förtrollar oss och en berättelse som förundrar är det inte konstigt att den är boken har lämnat spår på generationer att följa.

Berättelsen börjar

Tyvärr insåg jag snart att det var omöjligt att vandra igenom de hundratals böckerna som svärmade omkring i mitt omedvetna, och på något mirakulöst sätt vaska fram den dolda pärlan som gömde sig däri – den bästa boken som någonting hade skrivits! Istället frågade jag mig själv: om Vogon var på väg att förstöra jorden, och jag hade tiden att greppa tag om en handfull böcker och fösa dem ner i min ryggsäck innan jag lämnade planeten i en rymdraket – vilka skulle jag då välja? Det fick mig att inse att jag hade glömt bort att skriva en recension om en av mina favoritböcker genom tiderna.

Första gången jag läste boken

Det är svårt att komma ihåg första gången jag läste Douglas Adams och hur han beskrev ett surrealistiskt universum som kom i formen av en slimmad bok för många år sedan. Att läsa Liftarens Guide till Galaxen är att kliva in i ett garage där geniala litterära verktyg hänger på väggarna samtidigt som författaren själv är ute och samlar in än mer material till vad som kommer att bli nya stordåd. Men det är också beroende på sättet Douglas Adams skriver till dig. Personligt och mjukt guidar han dig genom en fascinerande värld samtidigt som han dovt viskar att du inte ska få panik.  Det här är en berättelse om hur två personer överlever jordens undergång och deras äventyr genom tid och rum medan de försöker att finna meningen med livet, eller i fallet av Artur Dent – huvudkaraktären – att helt enkelt hitta en kopp té som smakar helt okej. Till skillnad från den första rymdoperan som jag förälskade mig i – Star Wars – finns det inget ondskefullt rike i Liftarens Guide till Galaxen. Skurkarna i boken – Vogons – är byråkratiska och illvilliga, hemska poeter, men inte på den ’mörka sidan’ på samma sätt.

Tar inga genvägar

Douglas Adams går till stora längder för att beskriva hur teknologin fungerar i den värld han bygger upp. Så som de telepatiska fisken som kan översätta alla språk. Eller den hårddisken som driver rymdskeppet med energi. Förklaringarna är ofta helt påhittade och faller inte inom någon rimlig resonans utan drar istället pseudo-vetenskapliga referenser till verk av Einstein men ofta på fel plats och i fel sammanhang. Och trots att boken är välkänd för sin moderna satir riktat mot filosofi och religion så påvisar Adams också sin förmåga att redovisa en och annan insiktsfull reflektion om oss människor. En sak som de flesta känner till om Liftarens Guide till Galaxen är att vi nu vet meningen med livet. Allt är helt