Om författaren J.K Rowling

Joanne Rowling, mer känd som JK Rowling, föddes den 31 juli 1965 i Yate, Storbritannien. Hon var en grundskolestudent i St. Michael skolan och senare kom hon att studera på Wydeans gymnasiet då hennes föräldrar flyttade till Tutshill. Efter ett misslyckat försök att komma in på  Oxford år 1982 åkte hon istället till Exeter University  och studerade fram till år 1986. Den första volymen av serien som gjorde henne berömd, Harry Potter, slutade skrivas år 1995 och publicerades två år senare i en utskrift av endast 500 exemplar. Idag är de främsta kopiorna värda tusentals pund för dem som är intresserade av att göra dem till samlarobjekt. JK Rowling är vinnare av många Harry Potter-utmärkelser och de miljoner kopior som sålts har gjort henne till en av de mest inflytelserika människorna i världen som även stöttat många humanitära bistånd.

De första åren av författarens liv var fina dock var tonåren mindre lyckliga. Hennes mor led av multipel skleros och hennes far hade hon inte mycket kontakt med, något som än idag verkar gälla. Skolan var inte särskilt lockande det heller men hennes lärare har på senare tid berättat att hon var duktig i engelska, franska och tyska. När Rowling avslutade sina studier så började hon istället att arbeta på Amnesty International i London för att lyfta fram sina språkkunskaper. Under en tågresa från Manchester till London år 1990 kom Rowling på idéen om berättelsen om en helt vanlig pojke som kom till en magisk skola. Så fort hon kom hem började hon skriva vad som skulle bli Harry Potter-serien – den mest prisade, bästsäljande, den mest berömda serien av böcker i litteraturens historia. I slutet av det året somnade författarens mamma in efter en lång kamp med multipel skleros.

Hennes vuxna liv

Joanne Rowling åkte till Portugal med en engelskspråkig position i Porto. Under fritiden fortsatte hon att skriva. Efter flera månader där träffade hon en ung portugisisk tv-journalist vid namn Jorge Arantes. Han fick henne på fall med den gemensamma passionen för författaren Jane Austen, så de gifte sig i oktober 1992. I juli år 1993 kom deras dotter till världen, Jessica Isabel Rowling Arantes. Tyvärr hade deras giftermål ett otrevligt slut då i december år 1993 tog Joanne sin dotter och återvände till Storbritannien. Hon anklagade då sin man för våld.

Således började den mörkaste perioden i författarens liv: hon flyttade till Edinburgh där hennes syster bodde, hon hade ingen inkomst, inget jobb och en bebis att uppfostra. Hon har på senare tid sagt i olika intervjuer att hon kände som att hennes liv var över. Hon gick i depression och tänkte på självmord vid flera tillfällen. Trots detta så höll författaren Harry Potter vid liv och fortsatte att skriva var och när hon än fick chansen. År 1995 var boken ”Harry Potter och Den Vises Sten” klar och från och med år 1997 har miljontals jorden runt vuxit upp med den magiska världen. Harry Potter fans har idag en egen webbsida, kallad Pottermore. De totalt sju böckerna har i sin tur åtta filmer.  Detta har gjort henne till den bäst betalda författaren i världen med en intjäning på 91 miljoner kr.