Pippi Långstrump

Postat av on mar 4, 2018 in Böcker | Kommentarer inaktiverade för Pippi Långstrump

Pippi Långstrump är minst sagt en ovanlig tjej. Hon är ekonomiskt oberoende då hon äger en kista fylld med guld. Hon kan skjuta med en revolver och segla på de sju haven. Hon är kvicktänkt och snäll, och hon kan lyfta upp en häst och lyfta tyngre än den starkaste mannen i världen – den mäktige Adolf. Pippi Långstrump är en rebell. Och sedan 1945 har hon hjälpt att befria kvinnor runt om i världen. I hennes magiska fiktiva värld har hon räddat dem från de vuxna lagarna och den förödande multiplikationstabellen. Hon har också bjudit dem på mängder av kolsyrad läskedryck och stått upp för de svaga och förtryckta. Så det är inte särskilt konstigt att den anti-auktoritära Pippi är censurerad i diktaturer och i konservativa länder och att hon har retat upp mängder av vuxna genom tiderna.

Negativ påverkan?

Så sent som mitten av 1990-talet kommenterade en svensk politiker att ”Pippi-kulten” hade en högst negativ effekt på så väl skolbarn som mindre barn i Sverige. Beundran för Pippi, menade hon, hade gjort allting upp-och-ner. Från hur vi såg på våra roller i skolan, i familjen och vad vi ansåg vara normalt beteende.  Detta är också något som vi ser i dagens samhälle där flera av hennes böcker har blivit censurerade eller helt enkelt omskrivna så att det ska matcha dagens, politiskt korrekta samhälle, däribland ord som ”negerkungen”, ord som när boken skrev var acceptabla och inte ansågs stötande men som idag inte anses vara politiskt korrekta.

Kritiserar stereotypiska könsroller

Kanske är det så att kritikerna och de som censurerar Pippi kanske tar henne lite väl seriöst. Barn vet att Pippi gör fel när hon dricker lemonad från en kanna mitt i trädgården. Men trots det, precis som andra fiktiva karaktärer, har hon påverkat hur barn tänker och handlar. Pippi är rolig då hon bryter med konventionella idéer om hur flickor ska bete sig. Och kanske främst, skämtar om vuxnas könsroller i processen. Som när hon går till marknaden i hennes gigantiska hatt, iklädd i en balklänning och med gigantiska rosetter på hennes skor. Som grädde på moset har hon också lagt på kol på hennes ögonbryn och täckt hennes mun och naglar med röd färg.

Säger vad hon tycker

Säger vad hon tycker

”Jag tycker att man ska se ut som en fin dam när Man går till marknaden”, säger Pippi. Själv är hon inte särskilt oroad över hennes utseende som många andra tjejer och kvinnor är. Och Pippi är definitivt inte ett objekt, och inte heller beredd att kasta sig under skönhetsindustrin heller. Det finns till exempel en skyld vid en butik i närheten av där hon bor som lyder ”Lider av fräknar?”. Pippi går inte in dit, trots att hon har fräknar. Hon är inte intresserad av någon kräm som ska ta bort hennes fräknar. Men trots det väljer hon att gå in i butiken för att berätta det här. ”Nej jag lider inte av fräknar” konstaterar hon till försäljaren. ”Men kära barn”, berättar försäljaren. ”Hela ditt ansikte är ju täckt av dem.”  ”Jag vet”, konstaterar Pippi” ”men jag lider inte av dem”.