Populära böcker

Postat av on jan 28, 2018 in Böcker | Kommentarer inaktiverade för Populära böcker

Det händer ibland att vi stöter på böcker som är så bra att oavsett hur många sidor du har läst, längtar du fortfarande efter att få läsa en till. A Song of Ice and Fire är en sådan bok. Och om du inte har läst den här bokserien ännu tycker vi verkligen att du ska börja redan idag. I den här artikeln kommer vi att gå igenom vad som gör bokserien så bra. Vi hoppas att du håller med!

Skrivstilen

Det första som kommer att fånga din uppmärksamhet är sättet George R.R. Martin skriver på. Orden är så väl valda och det finns en naturlig följd i allt som står i böckerna. Till och med en sån banal sak som en beskrivning av en sten kommer att göra dig trollbunden till böckerna. Ibland händer det att man skippar tråkigare delar av långa böcker, eller till och med kapitel, men i Song of Ice and Fire finns det inget att hoppa över. Allt fångar ens uppmärksamhet. Men du behöver också all information du kan få genom historiens gång för att hänga med i den värld som beskrivs i böckerna.

Kungadömena och karaktärerna

Med utgångspunkt i världsdelen Westeros följer vi berättelsen.Det tar oss till den andra punkten varför de här böckerna är så bra. Världen som skapas av författaren. Det finns så många kungadömen med så många olika kulturer och personer vars berättelser bara väntar på att få utvecklas framför dina ögon. Det är ingen slump att varje bok har en stor karta som illustrerar vad du ska få uppleva. Men kungadömena är minst lika komplexa som karaktärerna som bor i dem. Om du trodde att det var svårt att hänga med i berättelsen om varje kungahus, vänta till du böjar lära dig om alla huvudkaraktärer i böckerna. Karaktärerna är så centrala i böckerna att till och med varje kapitel är nämnt efter den karaktärens perspektiv man får följa. Det gör att boken alltid fortsätter med sin spänning. För när du har läst om en karaktär och en berättelse i en viss del av världen, får du i nästa kapitel följa en annan karaktär som befinner sig på andra sidan av den stora världen. Så även om böckerna är 800 sidor långa får du en känsla av att du inte endast läser en historia, utan 100 olika historier ur 8 olika perspektiv. Där de sammanbinder med varandra, och påverkar varandras utkomst ibland på de mest hårresande sätten. Alla dessa karaktärer beskrivs så väl att du inte kommer att kunna hejda dig från att älska vissa, och hata andra. Protagonisterna är så ondskefulla att du kommer att önska att de får den mest plågsamma död du kan föreställa dig. Och tro inte för en sekund att de goda karaktärerna enbart är goda. Varje karaktär beskrivs med motstridiga drag av ondska och godhet – och de är även i konstant förändring. Och på tal om det – fäst inte allt för stor vikt om att din favoritkaraktär kommer att vara historiens hjälte. För lika snabbt som du blir presenterad för en karaktär, kan du på nästa sida få ta del av hur den blir dödad.

Handlingen

Då varje hjälte har samma chans att dö som de onda personerna, skapar det en känsla av osäkerhet i handlingen. Du vet inte vad du kan förvänta dig eller vad som kommer att hända, för allting är möjligt. George R.R. Martin kan välja att döda en karaktär lika snabb som han skapade den. Men det är det som gör serien så bra – den rör sig ständigt framåt till skillnad från såpoperor där hjälten i dramat aldrig kan dö.

George R.R. Martin