Populära författare

JK Rowling med hennes Harry Potter-serie, Stephenie Meyer med Bite-serien, eller Antoine de Sain-Expuéry med hennes berättelse om ”The Little Prince” är populära författare med deras mästerverk. Men de lyckades bara att slå igenom med en ok. Det finns andra typer av författare. De som år efter år fortsätter att skriva böcker som slutligen blir bästsäljare, även utan att trötta ut sin publik. Det är nästan ett mysterium hur de fortsätter lyckas år efter år.

Hur mäter vi det här?

I vår kapitalistiska värld har måttstocken för att mäta hur lyckad någon är genom att kolla på deras säljsiffror. I den här listan kommer vi att lista de författare som har sålt över en miljon böcker totalt. Så sätt dig ner och koppla av, för här kommer listan.

Dan Brown & Agatha Christie

Dan Brown är en mästare på att skriva böcker som man bara vill läsa sida efter sida, till dess att boken är slut. Den amerikanska författaren har en hemlighet: innan han slog igenom som författare lärde han ut engelska och var en amatörsångare som försökte att slå igenom som musiker. Agatha Christie har skrivit flera böcker som totalt har värderats till flera miljarder dollar. Sådana säljsiffror är svåra att slå och det gör henne till en av de mest lönsamma författare genom tiderna. Redan 1934 släppte hon boken Morden på Orientexpressen, i vilken man får följa den fiktiva detektiven Poirot som försöker lösa mordet på en medresenär medan han reser på ett tåg. Tåget fastnar på tågrälsen i snön och ingen ka fly, men vad som är ännu underligare är att mördaren inte verkar vara kvar på tåget. Agatha Christie dominerar den klassiga genren inom litteratur och kom att definiera vad det innebar att skriva en riktigt bra deckare. Enligt vissa källor har hon sålt böcker för totalt 4 miljarder, vilket gör henne till en av de mest lyckade författarna genom tiderna.

Paulo Coelho

Paulo Coelho skriver visdom för alla oss och för alla möjliga tänkbara anledningar. Den 65-årige brasilianaren är en mästare på att skriva lättlästa men fascinerande berättelser. Han beskriver varken komplicerade teorier eller bygger upp svåra frågor att lösa. Istället siktar han direkt mot hjärtat på sina läsare och det verkar som att det fungerar. ”Genom alla sätt i världen, är svett det som driver krigarens hjärta” skriver han i hans bok Warrior of Light. Det är en guide, som består korta meningsfulla berättelser och tankar. Coelho uppmanar sin läsare att fortsätta sin spirituella resa i jakt efter meningen i livet. Alla av hans böcker har slagit igenom internationellt med toppsäljaren Alkemisten högst upp. Det är den mest översatta boken i världen, och har även kvalificerat till Guiness bok av världsrekord. Coelho är entusiastisk över internet och har varit det under en lång tid, där han bl.a. uppmanar sina läsare att ladda ner hans böcker lagligt via internet. Det här har bara lett till att fler har köpt hans böcker. Han är även en FN-ambassadör av fred och driver en icke-vinstdrivande organisation som finansieras av hans intäkter genom hans böcker och Paulo Coelho-institutet.