Vad gör en bok bra?

Postat av on feb 14, 2018 in Böcker | Kommentarer inaktiverade för Vad gör en bok bra?

Hur många kopior av Fifty Shades of Grey behövs det för att bygga ett mindre slott? En lite underlig historia: en del av Oxfam i Swansea fick så många ovälkomna exemplar av EL James erotiska novell att de anställda bestämde sig för att bygga ett mindre slott av alla böckerna. Ja, och varför inte? Vad som en gång var den mest populära boken ledde till en överproduktion där böckerna idag inte kan ges bort tillräckligt fort. Skönt, tänker alla de akademiker som förundrades om varför boken fick så stort genomslag. Vi var många som stod häpnade när försäljningssiffrorna kom: hela 125 miljoner kopior världen över lyckades boken sälja. Men, hur kan vi förstå det här? Var boken bra? Kritiker menar att den inte är det. Men precis som bokförläggare kommer att skriva en bra recension, säljer de inte heller böckerna. Ibland är det inte kritikerna som bestämmer vad som är bra och inte. Utan det är alla ni där ute, som faktiskt köper böckerna.

Vad gör en bok bra?

Så vad är det egentligen som gör en bok bra? Som barn lyssnade jag ofta på Sveriges Radio och framför allt under en av de många popkanalerna. Och det visade sig att ju högre en singel klättrade på listorna, ju bättre tyckte jag att den var. Som tonåring var det enkelt att falla för ett sådant enkelt grupptryck. Men ju äldre jag blev förstod jag snart skillnaden mellan en kommersiellt bra låt, och en artistiskt bra låt. En låt som kom på topp-10 var uppenbarligen bra. Men en låt som låg på plats 1 under flera veckor i rad, ja, den måste ju rimligen vara snäppet bättre. Men en dag kom min syster och berättade för mig att ”bara för att en låt är högre upp, så betyder det inte att den är bättre än en låt som är lägre ner på listan”. Jag funderade länge och noga över det här. Men till slut höll jag faktiskt med. Många av mina favoritlåtar genom tiderna hade aldrig varit på en topplista. Och de hade inte ens spelats över radion.

Flera olika sätt att bedöma

Så vad är det då som gör en bok, film, eller låt bra? Vad är det som gör att det lever kvar inom oss under en längre period? Det finns flera olika sätt att bedöma detta. Och kanske är det därför vi tycker så annorlunda. En föreläsare jag hade i kreativt skrivande berättade en gång att det finns flera olika sätt att bedöma en text på. Men spelar det verkligen någon roll på individnivå? Idag finns det så många olika stilar, att någon kommer att uppskatta ens verk oavsett vad man har gjort.

Fin- och fulkultur

Men vad min syster berättade för mig har följt med mig under åren och idag kan jag erkänna att jag är misstänksam mot allting som verkar för bra för att få så mycket uppmärksamhet. Var Fifty Shades of Grey verkligen så bra? Förtjänade den så mycket uppmärksamhet? Jag kan faktiskt inte svara på det då jag inte har läst böckerna själv. Men med tanke på den stora massan som valde att köpa och läsa böckerna så ligger det kanske något i det i alla fall. Skillnaden mellan fin- och fulkultur har aldrig visat sig tydligare. Och i tider då medlemmarna i Svenska Akademien skakar på huvudet åt det litterära förfall de ser framför sig, bläddrar den stora massan sida efter sida i böcker de aldrig skulle rekommendera någon att läsa.

Fifty Shades of Grey